PRAKTYKI

austria201501Praktyki w Austrii

W dniach od 18.01.2015 do 29.02.2015r. dwie uczennice: Natalia Wrócińska i Anita Szczepańska z klasy III technikum hotelarskiego odbyły praktykę w austriackiej miejscowości Obertauern w rejonie Salzburga. Choć daleko od domu, obcy język, nieznane osoby, dziewczyny doskonale sobie poradziły. Mogły liczyć tylko na siebie, na swoje umiejętności zawodowe i językowe. W hotelu poznały wielu obcokrajowców (z Węgier, ze Słowacji), z którymi pracowały, a później również spędzały swój wolny czas. Poznały kulturę austriacką i zapoznały się z nowymi, dotychczas nieznanymi, tradycyjnymi potrawami kuchni austriackiej.

Dziewczyny pracowały w trzech działach: restauracyjnym, gastronomii i hauskeepingu w godzinach od 9:00 do 13:30 i od 16:00 do 20:00. Pierwsze dni były najbardziej emocjonujące i pełne wrażeń. Natalia W.: „Podczas pierwszych dni pracy musiałyśmy skupiać się maksymalnie, aby nauczyć się czynności następujących kolejno podczas przygotowywania sali restauracyjnej, np.: sposobu nakrywania stołów, podawanych potraw, układania jedzenia w bufecie, obsługi maszyn, czyszczenia ich oraz całego harmonogramu dnia pracy restauracji i kuchni.”

Natalia i Anita są zadowolone, że miały okazję uczestniczyć w praktykach, ponieważ dużo się nauczyły, zdobyły nowe umiejętności, ale oprócz tego miło spędzały swój czas wolny. Przy okazji zwiedziły miasto i zawarły wiele przyjaźni.

Alicja Tomaś

Praktyki w Austrii

W dniach od 18.01.2015 do 29.02.2015r. dwie uczennice: Natalia Wrócińska i Anita Szczepańska z klasy III technikum hotelarskiego odbyły praktykę w austriackiej miejscowości Obertauern w rejonie Salzburga. Choć daleko od domu, obcy język, nieznane osoby, dziewczyny doskonale sobie poradziły. Mogły liczyć tylko na siebie, na swoje umiejętności zawodowe i językowe. W hotelu poznały wielu obcokrajowców (z Węgier, ze Słowacji), z którymi pracowały, a później również spędzały swój wolny czas. Poznały kulturę austriacką i zapoznały się z nowymi, dotychczas nieznanymi, tradycyjnymi potrawami kuchni austriackiej. Dziewczyny pracowały w trzech działach: restauracyjnym, gastronomii i hauskeepingu w godzinach od 9:00 do 13:30 i od 16:00 do 20:00. Pierwsze dni były najbardziej emocjonujące i pełne wrażeń. Natalia W.: „Podczas pierwszych dni pracy musiałyśmy skupiać się maksymalnie, aby nauczyć się czynności następujących kolejno podczas przygotowywania sali restauracyjnej, np.: sposobu nakrywania stołów, podawanych potraw, układania jedzenia w bufecie, obsługi maszyn, czyszczenia ich oraz całego harmonogramu dnia pracy restauracji i kuchni.”

Natalia i Anita są zadowolone, że miały okazję uczestniczyć w praktykach, ponieważ dużo się nauczyły, zdobyły nowe umiejętności, ale oprócz tego miło spędzały swój czas wolny. Przy okazji zwiedziły miasto i zawarły wiele przyjaźni.                                     

Alicja Tomaś

 
 

DANE KONTAKTOWE


Tel.: 713923586
Fax.: 713920373
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

GODZINY ROZPOCZĘCIA LEKCJI

1 lekcja: 08.00 - 08.45
2 lekcja: 08.50 - 09.35
3 lekcja: 09.40 - 10.25
4 lekcja: 10.45 - 11.30
5 lekcja: 11.35 - 12.20
6 lekcja: 12.25 - 13.10
7 lekcja: 13.15 - 14.00
8 lekcja: 14.05 - 14.50

INSTYTUCJE Z KTÓRYMI WSPÓŁPRACUJEMY

dodr oke logo cke logo dodr mrirw logo men logo dodr logo frse logo gmina strzelin logo koweziu logo