Praktyki w Austrii
W dniach od 18.01.2015 do 29.02.2015r. dwie uczennice: Natalia Wrócińska i Anita Szczepańska z klasy III technikum hotelarskiego odbyły praktykę w austriackiej miejscowości Obertauern w rejonie Salzburga. Choć daleko od domu, obcy język, nieznane osoby, dziewczyny doskonale sobie poradziły. Mogły liczyć tylko na siebie, na swoje umiejętności zawodowe i językowe. W hotelu poznały wielu obcokrajowców (z Węgier, ze Słowacji), z którymi pracowały, a później również spędzały swój wolny czas. Poznały kulturę austriacką i zapoznały się z nowymi, dotychczas nieznanymi, tradycyjnymi potrawami kuchni austriackiej.
Dziewczyny pracowały w trzech działach: restauracyjnym, gastronomii i hauskeepingu w godzinach od 9:00 do 13:30 i od 16:00 do 20:00. Pierwsze dni były najbardziej emocjonujące i pełne wrażeń. Natalia W.: „Podczas pierwszych dni pracy musiałyśmy skupiać się maksymalnie, aby nauczyć się czynności następujących kolejno podczas przygotowywania sali restauracyjnej, np.: sposobu nakrywania stołów, podawanych potraw, układania jedzenia w bufecie, obsługi maszyn, czyszczenia ich oraz całego harmonogramu dnia pracy restauracji i kuchni.”
Natalia i Anita są zadowolone, że miały okazję uczestniczyć w praktykach, ponieważ dużo się nauczyły, zdobyły nowe umiejętności, ale oprócz tego miło spędzały swój czas wolny. Przy okazji zwiedziły miasto i zawarły wiele przyjaźni.
Alicja Tomaś
Praktyki w Austrii
W dniach od 18.01.2015 do 29.02.2015r. dwie uczennice: Natalia Wrócińska i Anita Szczepańska z klasy III technikum hotelarskiego odbyły praktykę w austriackiej miejscowości Obertauern w rejonie Salzburga. Choć daleko od domu, obcy język, nieznane osoby, dziewczyny doskonale sobie poradziły. Mogły liczyć tylko na siebie, na swoje umiejętności zawodowe i językowe. W hotelu poznały wielu obcokrajowców (z Węgier, ze Słowacji), z którymi pracowały, a później również spędzały swój wolny czas. Poznały kulturę austriacką i zapoznały się z nowymi, dotychczas nieznanymi, tradycyjnymi potrawami kuchni austriackiej. Dziewczyny pracowały w trzech działach: restauracyjnym, gastronomii i hauskeepingu w godzinach od 9:00 do 13:30 i od 16:00 do 20:00. Pierwsze dni były najbardziej emocjonujące i pełne wrażeń. Natalia W.: „Podczas pierwszych dni pracy musiałyśmy skupiać się maksymalnie, aby nauczyć się czynności następujących kolejno podczas przygotowywania sali restauracyjnej, np.: sposobu nakrywania stołów, podawanych potraw, układania jedzenia w bufecie, obsługi maszyn, czyszczenia ich oraz całego harmonogramu dnia pracy restauracji i kuchni.”
Natalia i Anita są zadowolone, że miały okazję uczestniczyć w praktykach, ponieważ dużo się nauczyły, zdobyły nowe umiejętności, ale oprócz tego miło spędzały swój czas wolny. Przy okazji zwiedziły miasto i zawarły wiele przyjaźni.
Alicja Tomaś