Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.
Myślę, że tak można podsumować 4 tygodnie spędzone na wyspie zwanej Wielką Brytanią (choć miejscowi lubią mówić, że to taka mała wyspa, na której leży taki mały kraj). Czas spędzony na praktyce w urokliwym nadmorskim mieście Plymouth wykorzystaliśmy dobrze: poznając okolicę bliższą i dalszą; ludzi, którzy są pod wieloma względami inni niż Polacy; jedzenie – które na ogół nie dorównuje naszemu. Przede wszystkim jednak zdobywaliśmy doświadczenie zawodowe pracując w hotelach i restauracjach. Już nigdy nazwy „Copthorne Hotel”, „Future Inn”, „New Continental”, „Kynance Bed and Breakfast” czy „Slice a Pizza” nie będą dla nas brzmieć obco czy dziwnie, bo spędziliśmy w nich miesiąc naszego życia. Wiemy już, jak doceniane jest przez angielskich pracodawców zaangażowanie, gotowość do wykonywania różnych zadań i wykazywanie inicjatywy. Mieliśmy możliwość pracować z ludźmi bardzo życzliwymi ale też bardzo wymagającymi. Pilnowaliśmy, aby wyglądać bez zarzutu (choć nie obyło się bez incydentu z pomalowanymi na niebiesko paznokciami – pozostałość po wolnym weekendzie), nie spóźniać się do pracy i sumiennie wykonywać swoje obowiązki. Być może nawiązane tam znajomości może pomogą nam jeszcze odwiedzić w przyszłości Plymouth, a póki co o czasie spędzonym w Anglii przypominać nam będą certyfikaty i Europassy, pamiątki i zdjęcia. A oto niektóre z nich.
EGZAMIN POTWIERDZAJACY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Zimowa sesja egzaminów zawodowych już za nami.
W dniach 14 i 15 stycznia 2016r. odbyły się egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie. Do egzaminów w sumie przystąpiło 70 uczniów klas IV Technikum w zawodach: technik hotelarstwa, technik rolnik oraz technik informatyk. W szkole zdawanych było w sumie siedem kwalifikacji:
T.11 Planowanie i realizacja usług w recepcji;
T.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
R.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej;
R.03 Prowadzenie produkcji rolniczej;
E.13 Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami;
E.14 Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami;
M.01 Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie.
Egzamin składał się z dwóch etapów- części pisemnej oraz części praktycznej.
Uczniowie zdadzą egzamin jeżeli z części pisemnej uzyskają co najmniej 50% (czyli rozwiążą poprawnie minimum 20 zadań testu pisemnego) i z części praktycznej co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
TOR sprawdza swoje umiejętności.
Dnia 25 stycznia 2016 roku uczniowie klasy II technikum w zawodzie technik organizacji reklamy po raz pierwszy spróbowali swoich sił przed egzaminem zawodowym z kwalifikacji A.26, który czeka młodych adeptów tego kierunku w czerwcu.
Klasa II TOR podeszła do dwóch części próbnego egzaminu zawodowego i z niecierpliwością czeka na wyniki;)
KRWIODAWSTWO
Dnia 28 stycznia 2016r. w godzinach 9.00 - 12.00 w internacie przy CKZiU w Ludowie Polskim będzie można honorowo oddać krew.Krew ratującą ludzkie życie może oddać każdy pełnoletni zdrowy człowiek, który waży więcej niż 50 kg i posiada przy sobie dokument tożsamości ze zdjęciem. W dniu oddawania krwi należy zjeść pożywne śniadanie.
W ramach podziękowania za cenny dar każdy krwiodawca otrzymuje zestaw czekolad, bezpłatne określenie grupy krwi i podstawowe badania.
Zapraszamy serdecznie wszystkich, którzy już oddawali krew, a także tych, którzy chcą zrobić to po raz pierwszy.
Niewielkie nakłucie fachową ręką pielęgniarki to niewielka cena za możliwość uratowania komuś życia!
Zapraszamy serdecznie!