SEKRETEM SZCZĘŚCIA JEST WOLNOŚĆ
Taki napis stał się mottem uroczystości z okazji Święta Niepodległości
w naszej szkole. A jest to dla nas święto wielowymiarowe. Po raz kolejny mieliśmy okazję przypomnieć sobie drogę do niepodległości, wysiłek wielu Polek i Polaków walczących i pracujących dla dobra nas wszystkich. Była to też okazja do przybliżenia uczniom postaci naszego patrona prof. Tadeusza Konopińskiego, którego życie i działalność pięknie wpisują się w historię Polski. Tego dnia uczniowie klasy pierwszej zostali oficjalnie przyjęci w poczet społeczności szkolnej, składając uroczyste ślubowanie. I tego dnia tegoroczna stypendystka stypendium Prezesa Rady Ministrów, w obecności swojej mamy, otrzymała pismo w sprawie przyznania stypendium. Święto Niepodległości przypomniało nam, że mamy wiele powodów do radości i dumy oraz wzmocniło poczucie wdzięczności względem tych, którym wolność zawdzięczamy . A jednocześnie jest dla nas zobowiązaniem, aby tę wolność chronić i umacniać swoją pracą i swoją postawą.
W dniu 29 października 2024r. odbył się etap szkolny XVI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Temat przewodni w tegorocznej edycji to: „ Nowe funkcje- nowe życie- hotele w obiektach zabytkowych” W etapie okręgowym w dniu 11 grudnia naszą szkołę będą reprezentowały Magdalena Boczkowska z klasy 4 TRH i Zuzanna Mrówczyńska z kl. 2 THŻ
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ ŻYWNOŚCI
Program tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Żywności obejmował:
1. Kampania informacyjna na temat racjonalnego gospodarowania żywnością.
2. Test wiedzy o żywieniu
3. Konkurs „Czy wiesz co jesz?”
Wyniki zmagań konkursowych:
Test wiedzy o żywieniu:
I Zuzanna Maziak kl. 3TRŻ
II Zuzanna Mrówczyńska kl. 2THŻ
III Martyna Wruż kl. 3TRŻ
Konkurs „Czy wiesz co jesz?”
I Zuzanna Maziak kl. 3TRŻ
II Martna Poniewierska kl. 3TRŻ
III Patrycja Wesołowska kl. 3TRŻ
Serdecznie gratulujemy !!!
ETAP SZKOLNY XXIX OLIMPIADY WIEDZY
O ŻYWIENIU
Za nami etap szkolny XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Uczniowie klas technika żywienia i usług gastronomicznych zmierzyli się z testem sprawdzającym szeroko rozumianą wiedzę o żywieniu i żywności. Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady jest żywność wspierająca odporność.
Klasyfikacja uczniów klasy III - V:
I miejsce Michał Kania kl. 5THŻ
II miejsce Oliwia Kasperowicz kl. 5THŻ
III miejsce Martyna Botuszan kl. 5THŻ
Klasyfikacja uczniów klasy II:
I miejsce Maja Okulowska
II miejsce Agata Szwarc
II miejsce Oskar Stefanko
III miejsce Konrad Gołdyn
Serdecznie gratulujemy !!!
EUROPEJSKI MIESIĄC CYBERBEZPIECZEŃSTWA
Z okazji ECSM - Europejski Miesiąc Cyberbezpieczeństwa uczestniczyliśmy w ogólnopolskiej lekcji online pt. „Zagrożenia w internecie, w tym z użyciem AI” zorganizowanej przez Warszawski Instytut Bankowości.
Główne tematy poruszane na lekcji to: