RAJD KULINARNY
Wraz z uczniami klasy 1TH, 2THŻ i 1TŻ w piątek 25.10.2019 r obserwowaliśmy zmagania uczestników VIII Edycja Konkursu – Kulinarny Rajd Mistrzów.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W ogólnopolskim konkursie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Uczestnicy zmagali się w dwóch konkurencjach: sprawnościowej i głównej, gdzie do przegotowania była przystawka ciepła i danie główne.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca było 7000,00 zł plus nagrody rzeczowe, więc ekipy prześcigały się w pomysłach aby zaprezentować najciekawsze i najsmaczniejsze danie. Dla naszych uczniów była to świetna zabawa, lekcja smaku i wiedzy kulinarnej oraz możliwość spotkania i porozmawiania ze znakomitymi szefami kuchni.