KULINARNY RAJD MISTRZÓW
Konkurs odbył się 26 października we Wrocławiu. Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Jarosław Walczyk, Dariusz Struciński, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
Nie mogło tam zabraknąć także nas. Uczniowie klas II THŻ oraz IV TŻ z uwagą przyglądali się zmaganiom mistrzów.
W konkursie wzięło udział 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika.
Konkurs składał się z dwóch części:
Konkurencji sprawnościowej: wykonanie 10 zrazów zawijanych (wygrywa ta drużyna która wykona prawidłowo w najkrótszym czasie 10 porcji).
Konkurencji głównej: dowolny produkt do użycia w przystawce ciepłej jak i dowolny drugi (nie ten sam co w przystawce) do dania głównego wybrany spośród dwóch elementów wołowiny.